Belföldi Hírek Arhívuma / Külföldi Hírek Arhívuma / Városi Hírek Arhívuma / Megyei Hírek Arhívuma
Aktuális Hírek Arhívuma / Bűnügyi Hírek Arhívuma / Közlekedési Hírek Arhívuma / Tudományos Hírek Arhívuma
Oktatási Hírek Arhívuma / Pályázati Hírek Arhívuma / Ifjusági Hírek Arhívuma / Kultura, Szorakózás Hírek Arhívuma
Sport Hírek Arhívuma / Gazdasági Hírek Arhívuma / Nem Kategorizált Hírek Arhívuma

Betüméret:
Veszélyes vegyszerek a kozmetikai készítményekben!

Az iparosodás és a profit hajhászás megdöbbentõ méreteket öltött. Napról napra szembesülünk azzal, hogy a nagy cégeket fikarcnyit sem érdekli az egészségünk és a jólétünk, csak az, hogy jól nevelt fogyasztót gyártson belõlünk. A szépség és fiatalság szlogenjeit hangoztatva olyan termékeket dobnak piacra, amelyek olyan vegyszereket tartalmaznak, amelynek hosszútávú hatásairól fogalmunk sincs.
Tovább...


Elektromosság a levegõbõl

Ha sikerülne hasznosítani azt a természetes elektromos energiát, amit a vízpára gyûjt össze a levegõben található por és egyéb anyagok mikroszkopikus részecskéibõl, megkapnánk a napenergia egyik alternatíváját, illetve csökkenthetnénk a villámcsapások gyakoriságát, vetették fel tudósok az American Chemical Society (ACS) 240. ülésén. "Kutatásunk kikövezheti az utat a légkör elektromosságának egy alternatív energiaforrássá alakítása elõtt" - mutatta be a tanulmányt vezetõ Fernando Galembeck, a brazil Campinas Egyetem tudósa.
Tovább...


Nukleáris szennyezõdések juthatnak a légkörbe? Visszaköszönhet Csernobil?

Az Oroszországban tomboló tüzek azzal fenyegetnek, hogy a csernobili katasztrófából származó nukleáris szennyezõdéseket juttathatnak újból a légkörbe.
Tovább...


Aki nélkül nem lenne fék a kerékpáron...

A XIX. század végén az iparban és a mindennapi életben is alapvetõ, mondhatjuk forradalmi változást hozott a villamosenergia rohamosan terjedõ alkalmazása. A gõzgépeket felváltották a villanymotorok, a petróleum- és gázlámpákat az izzólámpák. A gazdaság húzóágazata, mai szóval a csúcstechnológia az erõsáramú villamosipar lett.
Tovább...


A klíma vagy a hõség veszélyesebb? Mi az igazság a légkondikról?

Utánanéztünk, milyen egészségügyi kockázatai vannak a légkondicionálóknak, érdemesebb-e a hõség miatt szenvedni, s hogy van-e optimális megoldás.
Tovább...


Fél budapestnyi jéghegy szakadt le Grönlandon

Ötven éve nem látott méretû jégtömb szakadt le az egyik grönlandi gleccserrõl. Egyelõre nem tudni, hogy a jéghegy veszélyezteti-e majd a hajózási útvonalakat Kanada felé.
Tovább...


Éjjel-nappal, napsütésben, sõt borult égen is csillagászkodhatnak Tatán

Többek lelkesedése és a Norvég Civil Alap támogatása révén interaktív csillagászati múzeummá lépett elõ a méretre tán kicsi, de jelentõségét tekintve jeles égi megfigyelõhely Tatán. Dinga László önkormányzati képviselõ, tanár, meteorológus, amatõr csillagász régi álma vált valóra azzal, hogy idõjárástól függetlenül tanulmányozható az égbolt a tatai Posztoczky Károly Csillagvizsgálóban és Múzeumban.
Tovább...


Születésnap: Tim Berners-Lee - World Wide Web

2004. január 3-án Timothy John Berners-Lee a második legmagasabb lovagi rangot kapta meg ‑ jelentették be a Buckingham palota szóvivõi. Ezt a rangot az internet globális kiteljesedéséért tett erõfeszítéseiért érdemelte ki, és csak brit állampolgár kaphatja meg, amit megõrzött annak ellenére, hogy az Egyesült Államokban él már régóta.
Tovább...


Felébredt a Nap, avagy ûridõjárás elõrejelzés NASA módra

Heinrich Schwabe német csillagász az 1800-as évek közepén ismerte fel, hogya napfolttevékenységben körülbelül 11 éves periodicitás mutatkozik. A mostani periódus 2008-ban érte el a naptevékenység minimumát, a mérések szerint tavalyelõtt száz éve nem látott szintre esett vissza a napszél, a napfoltok megjelenése és az elektromos viharok aktivitása.
Tovább...


Magyar tudósok - Gábor Dénes és a hologram
(3 dimenziós térhatású fénykép)

A mindenki által gyakran használt internetes keresõ oldal a Google is megemlékezett róla, egy holografikus Google logóval (képünkön). A holográfia atyja, a lapos színes tévé képcsövének konstruktõre, a kommunikáció-elmélet úttörõje, egy analóg számítógép megalkotója - többek között efféle jelzõkkel szokták illetni azt a tudóst, aki - hasonlóan a XX. századi magyar felfedezõk többségéhez - nem hazánkban érte el legnagyobb eredményeit.
Tovább...


Hatalmas erõmûvet csinálnának égi kísérõnkbõl, a Holdból

Egy japán vállalat azt tervezi, hogy hatalmas erõmûvet telepítene a Holdra. A Hold egyenlítõjén végig napelemeket állítanának fel, a termelt áramot pedig mikrohullám formájában sugároznák vissza a Földre.
Tovább...


Kipróbálható lesz Farkas Bertalan ûrhajója

Kipróbálható ûrkapszula és ûrjárta berendezések a Közlekedési Múzeum most nyíló ûrhajós kiállításán.
A kiállítást várhatóan június 2-án délután 4 órakor megtekinti Farkas Bertalan is más ûrhajósok kíséretében.
Tovább...


Elindult az ûrbe a Tévémaci (1980)

Bajkonur, május 26. - 30 évvel ezelõtt Farkas Bertalan társaságában az esti mese kezdetét jelzõ mackó ûrutazásra indult. Az, hogy a kilövés dátuma éppen Kádár János születésnapjára esett, természetesen csak véletlen.
Tovább...


Az ûrbõl is látható a gát, amelyet a hódok építettek

Kanada északi részén egy olyan gát épült, amely az ûrbõl is látható - írja a Discovery News.
Tovább...


Hogyan került Noé bárkája Hongkongba?

Kínai kutatók hétfõn kijelentették: szerintük Noé bárkájára bukkantak rá az Ararát egyik, közel 4000 méteres csúcsán.
Tovább...


Problémákba ütközött a Voyager 2 ûrszonda

A NASA arra utasította a híres Voyager 2 szondát, hogy csak állapotáról és státuszáról küldjön haza információkat, miután rejtélyes változást észleltek a szonda kommunikációs rendszerében a Naprendszer szélérõl.

Tovább...


Magyar rekord és gyõzelem a napelemes autók versenyén

22 ország csodamasinái versenyeztek a Shell Eco-Marathonon, a gyõri Széchenyi István Egyetem SZEnergy csapata gyõzni tudott és új rekordot állított fel.

Tovább...


Sok a tejjel kapcsolatos tévhit...

A magyarok sok tejet isznak, de kevesen tudják, hogy a házi tejben a tbc kórokozója is lehet.
Tovább...


Interaktív csillagászati múzeum lesz a tatai csillagdában

Interaktív csillagászati múzeummá és észlelõközponttá alakítja a TIT Komárom-Esztergom megyei szervezete a tatai Posztoczky Károly csillagvizsgálót.
Tovább...


Megkapta az engedélyt az elsõ rákvakcina az USA-ban

Megkapta az engedélyt az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivataltól az a rákellenes vakcina, amelyet az elõrehaladott prosztatarák kezelésére fejlesztettek ki. Az oltás azért különleges, mert nem a megelõzésre, hanem az aktív kezelésre szolgál: a terápia során a beteg saját immunsejtjeit fordítják a ráksejtek ellen.
Tovább...