Belföldi Hírek Arhívuma / Külföldi Hírek Arhívuma / Városi Hírek Arhívuma / Megyei Hírek Arhívuma
Aktuális Hírek Arhívuma / Bűnügyi Hírek Arhívuma / Közlekedési Hírek Arhívuma / Tudományos Hírek Arhívuma
Oktatási Hírek Arhívuma / Pályázati Hírek Arhívuma / Ifjusági Hírek Arhívuma / Kultura, Szorakózás Hírek Arhívuma
Sport Hírek Arhívuma / Gazdasági Hírek Arhívuma / Nem Kategorizált Hírek Arhívuma

Betüméret:
Szent Borbála Napok. A bányászok védõszentjének ünnepe Tatabányán

Tatabányán, mint az ország minden bányászvárosában hagyományosan december 4-én ünneplik a Szent Borbála Napokat. A rendezvény központja a Szent Borbála tér, ahol a téli szürkeséget feledtetõ változatos programsorozat várja az érdeklõdõket.

Tovább...


Meghívó a könyvtárba
Szeretettel meghívjuk a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat József Attila Megyei Könyvtárába (Tatabánya, Fõ tér 2.) 2010. november 29-én, 17 órakor. Vendégünk Bakos Attila filozófus, író, spirituális kutató. A rendezvény ingyenes!
Tovább...


Kistérségi hírek - Metal szombat Várgesztesen
Három éve, hogy utoljára lépett színpadra Várgesztes Hangszóró nevû rock csapata, aztán tanulmányaik, munkájuk elszólította õket, s úgy nézett ki, nem hallunk többet felõlük. Szombaton azonban újra dübörgött a rock a várgesztesi faluházban, ahol a kemény zene hívei ismét összejöttek egy közös fellépésre, közös zenélésre.
Tovább...


Kistérségi hírek - Családi játszóház Kecskéden
Elsõ alkalommal szervezett vidám családi játszóházat szombat délután Pozsárné Bándi Olga, a kecskédi mûvelõdési ház igazgatója, valamint Horváth Viktória, az „Alkotni jó!” csapat vezetõje. A gyerekeket és szüleiket számos kézmûves technika és rengeteg természetes alapanyag várta, így sorra készültek gyapjúból a vidám manócskák, különbözõ állatfigurák, gyöngybõl a szebbnél-szebb ékszerek.
Tovább...


Megnyitotta kapuit Tatabányán a Science Park – interaktív idõszaki kiállítás

„Játszva is lehet tanulni” és „Többet ésszel, mint erõvel” - idézett fel két közismert bölcsességet Bencsik János (energiaügyi és otthonteremtési államtitkár) a park megnyitása alkalmából mondott beszédében.Elmondta, a fizikai törvények jobb megismerése hozzásegít bennünket ahhoz, hogy ne éljük fel erõszakkal a bolygó természeti erõforrásait, hanem azokat a kellõ szelídséggel fordítsuk saját javunkra, hogy az utánunk következõ generációk életét is biztosítsa.
Tovább...


Kortársmûvészeti Napok Tatabányán
Hat éve rendezi meg az Õszi Kortárs Mûvészeti Napokat az Erkel Ferenc Zeneiskola a megyeszékhelyen, hogy közelebb vigye az emberekhez a különbözõ mûvészeti alkotásokat. A mûvészeti nevelés fontosságát hangsúlyozta megnyitójában Dr. Kancz Csaba alpolgármester is.
Tovább...


M E G H Í V Ó
Szeretettel meghívjuk a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat József Attila Megyei Könyvtárába (Tatabánya, Fõ tér 2.) 2010. november 15-én 17 órára Vendégünk Máté Bence az Év Természetfotósa (2010) elsõ könyvének bemutatójára! Házigazda Jász Attila az Új Forrás fõszerkesztõje. A Könyvtár Képtárában november 15-tõl Sipos Zoltán mûvei láthatóak.
Tovább...


Ismét lesz Dzsessz-szerda a zeneiskolában
27. alkalommal rendezik meg a Dzsessz-szerdát Tatabányán november 10-én, 19 órától a tatabányai Erkel Ferenc Zeneiskolában. A fellépõk ezúttal Binder Károly (zongora), Borbély Mihály (szaxofon), Csízi László (dob) és Csizmás András (bõgõ) lesznek.
Tovább...


M E G H Í V Ó a Megyei Könyvtárba
Szeretettel meghívjuk a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat József Attila Megyei Könyvtárába (Tatabánya, Fõ tér 2.) 2010. november 8-án, 17 órakor. Vendégünk Géczy Gábor fizikus, tanár. A belépés INGYENES!
Tovább...


Koncert Szilaj Gyula emlékére
Szilaj Gyula karnagy emlékére vidám hangulatú koncertet szervez a Bárdos Lajos Fesztiválkórus november 7-én vasárnap, 17 órától az Erkel Ferenc Zeneiskolában. A díjtalanul látogatható rendezvényre a szervezõk minden érdeklõdõt szeretettel várnak.
Tovább...


Kistérségi hírek - Az alföldi poéta Várgesztesen
Gyöngyszemek címmel mutatkozott be irodalmi összeállításával a várgesztesi Faluházban Zsíros Simon Mária debreceni születésû költõnõ, aki versein keresztül saját érzelemvilágát közvetítette könnyed hangulatú mûsorában. Az immár négykötetes költõ tanulmányai befejezését követõen az MTA Atommag Kutató Intézetének könyvtárában kezdett dolgozni, jelenleg Nagykõrösön él.
Tovább...


Kistérségi hírek - Nemzetiségi dalfesztivál Vértessomlón
Fél évtizede teremtett hagyományt a Vértessomlói Általános Iskola azzal, hogy német nyelvû népdaléneklési fesztiválra hívta, várta a megye diákjait, így csütörtökön délután ismét gyermekzsivajtól volt hangos az intézmény, hiszen közel száz dalos készült a fellépésre. A helyiek mellett négy nemzetiségi iskola, a tarjáni, kecskédi, táti és felsõgallai képviseltette magát az eseményen, s mint azt Hartdégenné Rieder Éva „ötletgazda”, a vértessomlói intézmény igazgatója köszöntõjében elmondta, az alapos felkészülést bizonyítják azok a csodálatos népviseletek is, amiket magukra öltöttek a fiatalok, hogy még erõteljesebben hangsúlyozzák nemzetiségi hovatartozásukat, õseik tiszteletét.
Tovább...


Shadows slágerek a jótékonyság árnyékában
Tatabányán a Kertvárosi Bányász Mûvelõdési Otthonban útjára indított Klub és állandó zenekara a The Shadows Live Group október 30-án 19 órától újfent várja a névadó nagy elõd és a nosztalgia muzsika iránt érdeklõdõket. A klub sztárvendége Kõrös József, a Hobó Blues Band alapító gitárosa.
Tovább...


Kistérségi hírek - Aranypáva díjat kapott az oroszlányi dalkör
Országos minõsítõre várta a hagyományõrzõket szombaton a KÓTA, a Magyar Kórusok Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége. A gyõri Bartók Béla Mûvelõdési Központban zajló megmérettetésen az oroszlányi Bányász Népdalkör megkapta a legmagasabb szakmai díjat, az Aranypávát. A zsûri tagjaként dr. Fehér Anikó karnagy, népzenekutató, dr. Barsi Ernõ népzenekutató és Birinyi József a KÓTA társelnöke méltatta az együttes produkcióját.
Tovább...


Kistérségi hírek - Hangulatos kalandozás Oroszlányban

Igazi latin hangulat fogadta azokat, akik péntek délután betértek az oroszlányi mûvelõdési központba, ahol a „Kulturális Kalandozások” következõ eseményét rendezték meg. Az ízlésesen berendezett kamarateremben a vörös-narancssárga szín dominált, és a díszítõelemek között tipikus latin tárgyakat, hangszereket, növényeket lehetett felfedezni. Körtvélyfáy Zoltán fõszervezõtõl megtudtuk, hogy a téma látszólag hálás, hiszen rengeteg anyag áll rendelkezésre, azonban éppen ez okozza a nehézséget: mi az, ami kihagyható?
Tovább...


Kistérségi hírek - Nem kaptak ördöggörcsöt

„Utazás Karinthyába” címmel tartotta író-olvasó találkozóját az oroszlányi mûvelõdési központ könyvtára szerdán este, melyen a híres író unokáját, Karinthy Mártont látták vendégül. Mivel a héten zajlanak az Országos Családi Könyvtári Napok, a téma a család volt, így aki ellátogatott a rendezvényre, sok érdekességet, valamint hol vidám, hol pedig szomorú történeket hallhatott a neves családról.
Tovább...


Kistérségi hírek - Szüret és születésnap Vértessomlón
Nemcsak a hagyományos szüreti felvonulás és bál, hanem a Vértessomlói Német Nemzetiségi Tánccsoport fennállásának huszadik jubileuma is okot adott az ünneplésre szombaton a településen. A szüreti menet ezért a megszokottnál rövidebb útvonalon invitálta a helyieket a sportcsarnokba, de jó hangulatból, finom süteményekbõl, ízletes borokból természetesen így sem volt hiány.
Tovább...


Múzeumpedagógiai nívódíj a Tatabányai múzeum munkatársának

Kovács Éva, a Tatabányai Múzeum munkatársa múzeumpedagógiai nívódíjat kapott a skanzen iskolamúzeumában tartott foglalkozásaiért. A Nemzeti Erõforrás Minisztériuma, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Képzési Központ, valamint a Fejér Megyei Múzeumok Igazgatósága a Múzeumok Õszi Fesztiváljának hivatalos nyitóeseményeként hétfõn rendezte meg a Múzeumpedagógiai Évnyitót.
Tovább...


Kistérségi hírek - Kulturális kalandsorozat
Október 8-án 17 órai kezdettel Az oroszlányi Mûvelõdési Központ és Könyvtár kamaratermében folytatódik a Kulturális kalandsorozat. Ezúttal a Latin-amerikai kultúrkört próbáljuk szórakoztató ugyanakkor információ dús formában bemutatni. Az est folyamán belekóstolunk a Latin táncok vérpezsdítõ ritmusába, Kelemen Ádám és Holczhacker Lilla a Freedance Hall Tánc-centrum táncosainak köszönhetõen.
Tovább...


50 éve indult - Frédi és Béni, a két kõkorszaki szaki
50 éve volt az elsõ tv vetítése a rajzfilmsorozatnak, amin azóta is sok sok gyermek és felnõtt jóízûen nevet. A Frédi és Béni, a két kõkorszaki szaki (eredeti cím: The Flintstones) egy amerikai rajzfilmsorozat, amelyet Joseph Barbera és William Hanna készített 1960 és 1966 között. A sorozat egy õskori család kalandjait mutatja be.
Tovább...