Belföldi Hírek Arhívuma / Külföldi Hírek Arhívuma / Városi Hírek Arhívuma / Megyei Hírek Arhívuma
Aktuális Hírek Arhívuma / Bűnügyi Hírek Arhívuma / Közlekedési Hírek Arhívuma / Tudományos Hírek Arhívuma
Oktatási Hírek Arhívuma / Pályázati Hírek Arhívuma / Ifjusági Hírek Arhívuma / Kultura, Szorakózás Hírek Arhívuma
Sport Hírek Arhívuma / Gazdasági Hírek Arhívuma / Nem Kategorizált Hírek Arhívuma

Betüméret:
Kistérségi hírek - Apró mesemondók vetélkedtek Vértessomlón
Negyedik alkalommal hívta a vértessomlói gyerekeket mesemondó vetélkedésre szombat délután Almásiné Berky Zsuzsa, s a mûvelõdési házban szép számmal gyülekeztek a nevezõk, a szurkoló testvérek, társak, no meg az apukák, anyukák. A nemes versengésre pontosan tíz gyermek jelentkezett, bájos, olykor picit megilletõdött produkcióikkal a varázslatos mesék világába repítve a vendégeket olyannyira, hogy a hivatalos verseny lezárása után a többi jelenlévõ aprótalpú is kedvet kapott a verseléshez, meséléshez.
Tovább...


Kistérségi hírek - Értékek nyomában Léván
A felvidéki Léva városában, az ottani magyarság kulturális fészkében, a CSEMADOK székházban került sor 138. alkalommal a Társsalhangzó címû mûsorra a hétvégén. Az Ürge László által vezetett hagyományos rendezvény az Értékek nyomában címet kapta, melynek témája rendszerint a történelem, a kultúra, a zene, a sport, valamint érdekes személyiségek bemutatása.
Tovább...


Kistérségi hírek - Újra a karatéé volt a fõszerep
Zsinórban másodszor adott otthont az ötödik IJKA (International Japanese Karate Association) Nyílt Karate Stílus Országos Bajnokságnak az oroszlányi sportcsarnok. Erre azért kerülhetett sor – tudtuk meg Péter Gábor fõszervezõtõl –, mert a tavalyi évben tesztelt Oroszlányi Karate Klub kiválóan vizsgázott rendezésbõl. Az eseményen 17 csapat közel 110 versenyzõje mérte össze technikai tudását, akik az ország minden szegletébõl érkeztek a versenyre, többek között Szegedrõl, Szombathelyrõl, Budapestrõl, Tatabányáról és Székesfehérvárról.
Tovább...


Kistérségi hírek - Kömlõd szépkorú lakóit köszöntötték
Közel 150 meghívót kézbesítettek Kömlõd legrégebbi hagyománnyal bíró közösségi összejövetelére, az idõsek napja közös megünneplésére. Elsõként Kiss Ferenc polgármester köszöntötte szombat délután a mûvelõdési házban megjelent 65 éven felüli polgárokat, aki beszédében többek között szólt arról, hogy valamennyiünknek hozzá kell járulni a nemzedékek közötti harmóniához, a közösségi gondolkodás, az összetartozás érzésének megteremtéséhez, s meg kell felelnünk környezetünk, családunk elvárásainak, ahogyan tették ezt szüleink, nagyszüleink.
Tovább...


Kistérségi hírek - Saját erõbõl valósult meg a sószoba
Harmincmilliós beruházás keretében újult meg idén tavasszal az oroszlányi Táncsics óvoda. Akkor a huszonnégy éves épületben kicserélték a nyílászárókat, megtörtént a fûtéskorszerûsítés, a világítótestek cseréje, az esõcsatorna és a tetõ javítása, az épület szigetelése. A negyedszázados intézmény fejlesztése csütörtökön újabb állomásához érkezett, elkészült ugyanis a sószoba - tájékoztatott Benyiczki Ágota vezetõ-helyettes.
Tovább...


Kistérségi hírek - Márton napoztak az oroszlányi térségben

KECSKÉD/ Bár libát nem ettek Kecskéden a péntek esti ünnepségen, azért sikerült szép mûsorral megemlékezni a szent emberrõl. Libazsíros kenyér, hagyma, tea fogadta az óvódásokat és szüleiket kora este a sportpályánál lévõ gyülekezõhelyen, majd elõkerültek a lampionok, s ezekkel felszerelkezve vonultak át a templomba, mely zsúfolásig megtelt.
Tovább...


Kistérségi hírek - Finisben a vértessomlói útfelújítás
A környéken élõk és a közlekedõk számára minden bizonnyal nem kis kellemetlenséggel járt az eltelt hónapokban Vértessomlón a Rákóczi út önkormányzati tulajdonban lévõ szakaszának felújítása, ám mindenki megértõen várja a munkálatok befejezését, hiszen a rekonstrukcióval igencsak régi vágyuk válik valóra.
Tovább...


Kistérségi hírek - Közösen ünnepeltek Kecskéden
Közel kilencven tagot számlál a kecskédi nyugdíjas klub, s közülük több mint hetvenen vettek részt a közösség hétfõi eseményén a helyi mûvelõdési házban, ahol megjelent Hartman József alpolgármester is. Hagyomány, hogy negyedévente közösen ünnepelik meg egymás születés- és névnapját, mint ahogy közösen ünnepelnek farsangkor, illetve a község nagyobb rendezvényein - mondta Pula Jánosné elnök, aki az év egyéb programjairól is szólt. Az 1997-ben alakult klub tagjai minden hónapban összejönnek, rendszeresen szerveznek kirándulásokat, idén Sárvárt és Bogácsot keresték fel.
Tovább...


Kistérségi hírek - Õszi élet a gesztesi Faluházban
Közeleg a tél, s mint az ilyenkor szokás az emberek behúzódnak a fedett, meleg közösségi terekbe, ahogyan teszik ezt a várgesztesi Faluházban is – tájékoztatott hétfõn Geiszt Róbert intézményvezetõ. Mint elmondta, a hét elsõ napjának kivételével minden délután várják a hatszáz fõs falu lakóit. Az intézmény rendszeres vendége a nyugdíjas klub és a német nemzetiségi dalkör, a zeneiskola fiataljai, de itt tartja próbáit a település két rock együttese és az óvodás, gyermek, illetve ifjúsági tánccsoport.
Tovább...


kistérségi hírek - Ötödik lett Dad Árpád fája
Szeptemberben adtunk róla hírt, hogy idén elsõ alkalommal hirdette meg az Ökotárs alapítvány Magyarországon az Év Fája vetélkedõt, amelyre bármilyen magánszemély, vagy csoport, szervezet jelölhette kedvenc fáját. Az Év Fája vetélkedõ keretében nem a legnagyobb vagy legöregebb fát keresték a szervezõk, hanem azt, amelyik a jelölõknek valamiért fontos: kapcsolódik hozzá egy helyi történet, találkozási pontot kínál – vagy bármilyen más szerepet tölt be az ott élõk mindennapjaiban.
Tovább...


Dr. Vértes László és Samu a vértesszõlõsi elõember

Vértes László (Budapest, 1914. november 3. – Budapest, 1968. augusztus 20.) õsrégész, a történelemtudományok doktora, az Istállóskõi-barlang, a Lovasi õskõkori festékbánya, a Sümeg-mogyorósdombi kovabánya kutatója, valamint a félmillió éves vértesszõlõsi õstelep feltárója. Elemi és középiskolai tanulmányai után a budapesti egyetem orvosi karára iratkozott be, de anyagi gondok miatt két év után félbehagyta.
Tovább...


Kistérségi hírek - Ismertette programját a bokodi polgármester

Jó és kevésbé örömteli hírekkel is szolgált a két ülés között eltelt idõszak beszámolójában szerdán Szöllõsi Miklós, Bokod polgármestere. Kiderült ugyanis, hogy a Fõ úti rekonstrukció során kialakított parkolók fenntartásáról, illetve a gyalogátkelõhelyekkel kapcsolatos feladatokról újabb egyeztetést kell lefolytatnia az önkormányzatnak és a Magyar Közút Nyrt-nek, Mód István pedig azzal egészítette ki a kérdést, hogy az útszakaszon forgalomtervezési anomáliák tapasztalhatók.
Tovább...


Kistérségi hírek - Oroszlány eredményei Léván
A felvidéki, történelmi múltú Léva (ma Levice) városában mûködõ CSEMADOK kulturális szervezet évek óta kiváló kapcsolatot ápol az Oroszlányi Rákóczi Szövetséggel. A két civil szervezet a közéleti és kulturális tevékenységeken túl az ipari és városfejlesztési, valamint a településeken történõ szolgáltatások terén is elõsegíti a kölcsönös tapasztalatcserét. Ennek elsõ állomása volt a Török Alfréd által vezetett lévai delegáció tavalyi oroszlányi látogatása.
Tovább...


Kistérségi hírek - Család csalogató Oroszlányban
Másodjára rendezte meg Család-csalogatóját az oroszlányi mûvelõdési központ és könyvtár vasárnap délután. Az estig tartó programokon rengetegen fordultak meg, hiszen minden korosztály számára akadt látni- és kipróbálni való. Szládovicsné Móri Ildikó fõszervezõ elmondta, hogy a mostani csalogató az õsz jegyében telt, ezért a kézmûves kuckóban az évszaknak megfelelõen feldíszített papírsárkányokat, illetve falevélemberkéket lehetett készíteni. A felnõtteket borkóstoló várta, ahol öt különbözõ fajtából lehetett válogatni, de kipróbálhatták a különbözõ reformételeket is a tatai reformklub jóvoltából.
Tovább...


Kistérségi hírek - Ünnepi szívdobbanás Környén is
Popovics György, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyûlés elnöke mondott ünnepi beszédet Környén az 1956-os forradalom és szabadságharc kezdetének, valamint a Magyar Köztársaság 1989. évi kikiáltásának alkalmából rendezett ünnepségen. Az elnök beszédében úgy fogalmazott, hogy október 23-a a szívének legkedvesebb ünnep.
Tovább...


Tanácskoztak a régió szociális szakemberei
Hétfõn a városháza tanácstermében rendezték meg "Új Megegyezés 2010 - Nemzeti Konzultáció a szociális ágazattal" címmel rendeztek tanácskozást a Közép-dunántúli régió szociális szakemberei. A megjelenteket Dr. Kis József, a tatabányai Egyesített Szociális Intézmények igazgatója, Dr. Egervári Ágnes, a Szociális Klaszter elnöke, valamint Bereznai Csaba, Tatabánya alpolgármestere köszöntötte.
Tovább...


kistérségi hírek - Tánccal, dallal köszöntötték a szépkorúakat Vértessomlón

Tavaly volt az elsõ alkalom, amikor – kinõve a mûvelõdési ház nagytermét – az általános iskola sportcsarnokába invitálta a 64 évnél idõsebbeket Vértessomló vöröskeresztes titkára, Richter Józsefné. S hogy az akkori döntés milyen helyesnek bizonyult, azt igazolja, hogy szombaton, az Idõsek Napja alkalmából szervezett ünnepségen alig maradt szék üresen. Emiatt Hartdégen József polgármester ünnepi beszédében örömét is fejezte ki, hiszen – mint mondta – ez azt jelenti, hogy egyre tovább élnek a vértessomlóiak, szépen gyarapodik a szépkorúak száma.
Tovább...


Kistérségi hírek - Fél évszázados a LeJó!

Egykori és jelenlegi pedagógusok, diákok, technikai dolgozók, ismerõsök, barátok, a város önkormányzatának, intézményeinek képviselõi gyülekeztek pénteken délután, hogy közösen ünnepeljék a Lengyel József Gimnázium és Szakközépiskola, népszerû nevén a LeJó fél évszázados jubileumát.
Tovább...


Kistérségi hírek - Szívbarát szendvics és gyümölcskávé a bokodi egészségdélutánon

A tavalyi sikeren felbuzdulva második alkalommal invitálta a bokodiakat Csillag Sándorné védõnõ egészségdélutánra pénteken az ÁMK épületébe, s legnagyobb örömére ezúttal is szép számmal érkeztek. A pár óra alatt több mint negyvenen, közel 200 ingyenes szûrõvizsgálaton vettek részt, s a szakember ezúttal örömmel tapasztalta, hogy az idõsebbek mellett a 25-30 év közöttiek is éltek a lehetõségekkel, a középkorúak viszont bánatára távol maradtak.
Tovább...


Kistérségi hírek - Egészségexpo Oroszlányban
Százak keresték fel csütörtökön és pénteken az oroszlányi mûvelõdési központot, ahol gazdag programokkal, szûrõvizsgálatokkal várta látogatóit az Egészségexpo. A rendelõintézet szakembereinek jóvoltából komplex egészségfelmérést végezhettek az érdeklõdõk, akik a légzésfunkció, a hallás, a látásélesség, a színlátás ellenõrzése mellett megismerkedhettek a fül-akupunktúrával, a svéd és a sihiatsu masszázzsal.
Tovább...