Belföldi Hírek Arhívuma / Külföldi Hírek Arhívuma / Városi Hírek Arhívuma / Megyei Hírek Arhívuma
Aktuális Hírek Arhívuma / Bűnügyi Hírek Arhívuma / Közlekedési Hírek Arhívuma / Tudományos Hírek Arhívuma
Oktatási Hírek Arhívuma / Pályázati Hírek Arhívuma / Ifjusági Hírek Arhívuma / Kultura, Szorakózás Hírek Arhívuma
Sport Hírek Arhívuma / Gazdasági Hírek Arhívuma / Nem Kategorizált Hírek Arhívuma

Betüméret: Cikk nyomtatása
Vissza a hírekhez

Szobrot kapott Erkel Ferenc

Az ünnepség kezdetén az Erkel Ferenc nevét viselõ zeneiskola elõtt több száz diák, a szoborátadóra érkezett vendégek, és az érdeklõdõ tatabányaiak énekelték el a Himnuszt. Ezután leplezték le a 60 éves intézmény 200 éve született névadójának szobrát, Széri-Varga Géza szobrászmûvész alkotását.

"Ez a mai nap többszörösen ünnep a számunkra. Egyrészt mindig örömteli pillanat, amikor új szobrot avathatunk, és azt átadhatjuk a város polgárainak. Másrészt azért ünnep ez a nap, mert a magyar kultúra, mûvészet kimagasló egyéniségének, Erkel Ferencnek 200. születési évfordulójára is emlékezünk." - fogalmazott Schmidt Csaba polgármester. Az új köztéri mûalkotás megvalósításának teljes költségét Makláry - Szalontai Csaba volt önkormányzati képviselõ finanszírozta, a Tatabányai Önkormányzattól kapott képviselõi keretébõl. A szobor és környezetének parkosításáról az Önkormányzat gondoskodott. Dezsõ Mariann igazgató elmondta, hogy az iskola kötelességének érezte, hogy a nagy zeneszerzõ születési évfordulójára ünnepi programot szervezzen.

A tatabányai Erkel szobor alkotója, Széri-Varga Géza jóllehet Budapesten született, gyermekkorát Komáromban töltötte, s innen került a budapesti Képzõmûvészeti Gimnáziumba, majd a Képzõmûvészeti Fõiskolára. Az elmúlt, több mint három évtizedben rendkívül aktív, jelentõs munkásságot fejtett ki. Széri-Varga Géza most felavatásra kerülõ portrészobrával is egy szokványtól eltérõ formát választott. A vörös márvány- lapban megjelenõ, kissé elforduló arc szépen jeleníti meg a zeneszerzõ vonásait és szellemiségét. A koszorúk elhelyezését követõen a zeneiskola életérõl készült filmet mutatták be az érdeklõdõknek a koncerteremben. Majd Erkel Tibor, a zeneszerzõ leszármazottja elõadását hallgathatták meg a vendégek. Az est záróhangversenyén Temesvári Mária operaénekesnõ, Daróczi Tamás operaénekes, Dallos Erika zongoramûvész, Szecsõdi Ferenc hegedûmûvész, valamint Benedekfi István zongoramûvész léptek fel.

Időpont:
2010-11-27 21:01:15
Forrás: Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata