Belföldi Hírek Arhívuma / Külföldi Hírek Arhívuma / Városi Hírek Arhívuma / Megyei Hírek Arhívuma
Aktuális Hírek Arhívuma / Bűnügyi Hírek Arhívuma / Közlekedési Hírek Arhívuma / Tudományos Hírek Arhívuma
Oktatási Hírek Arhívuma / Pályázati Hírek Arhívuma / Ifjusági Hírek Arhívuma / Kultura, Szorakózás Hírek Arhívuma
Sport Hírek Arhívuma / Gazdasági Hírek Arhívuma / Nem Kategorizált Hírek Arhívuma

Betüméret: Cikk nyomtatása
Vissza a hírekhez

Szent Borbála Napok. A bányászok védõszentjének ünnepe Tatabányán

Tatabányán, mint az ország minden bányászvárosában hagyományosan december 4-én ünneplik a Szent Borbála Napokat. A rendezvény központja a Szent Borbála tér, ahol a téli szürkeséget feledtetõ változatos programsorozat várja az érdeklõdõket.

Szent Borbála a bányászok, kohászok, tüzérek, tûzszerészek, ágyú- és harangöntõk védõszentje volt és a keresztény kultúra egyik vértanúja, valamint a tizennégy segítõszent egyike. A keresztény hitéért mártírhalált halt szent hiedelemszokásai a magyar nyelvterületen csak szórványosan terjedtek el, úgy mint a nõi munkatilalom, és a Borbála napon érkezõ nõi látogató balszerencsét hozó babonája.

A bányászok védõszentjének ünnepére a szervezõk változatos programokkal , szoboravatóval, koncertekkel és kulturális mûsorokkal készülnek. A korábbi évek szokásaihoz híven a december 4-ei közgyûlésen adják át a díszpolgári címet, az Ezüst Turul és a Tatabánya Fejlesztéséért díjakat. A Szent Borbála Napok záró rendezvénye a bányász szentmise az óvárosi Szent István templomban. A szervezõk között szerepel a Tatabányai Önkormányzat, a Jászai Mari Színház és a Bányász Hagyományokért Alapítvány.
(Forrás: programturizmus.hu)
Időpont:
2010-11-27 20:40:14
Forrás: Tudósítónktól